[gss-content-box color=”red”]Licenta articol. | Nivel: Mediu | Categorie: Grafica & DTP[/gss-content-box]
Introducere
Inkscape poate fi folosit pentru a crea cu usurinta machete care pot arata aplicarea unor elemente grafice, a unor palete de culoare, elemente de structura importante pentru concept de design, elemente de interfata cu utilizatorul etc.
Grafica vectoriala permite creare unor obiecte complexe si asigura calitate 100% indiferent de nivelul de scalare al documentului final.
Va voi arata cum puteti crea o macheta pentru o coperta de revista si de asemenea, cum puteti crea o macheta pentru pagina de baza a unui website.
Pentru a crea o revista completa, programul Open Source de DTP – Scribus este cel mai indicat. Am sa revin cu un articol pe aceasta tema. Inkscape poate fi folosit pentru a genera elemente grafice care apoi pot fi folosite in Scribus ca si SVG sau ca si imagine de tip PNG.
Primii Pasi
Instalati Linux si Inkscape. Vom avea nevoie de cateva elemente grafice – 3 fonturi, 2 elemente grafice de tip logo, o paleta de culoare dar si o imagine principala.
Rezultatul final va arata precum imaginea de mai jos.
Actiune!! ->Inkscape
Incep cu un document nou in Inkscape, format A4 – Width – 744.09 pixeli cu un Height de 1052.36 pixeli.
Inkscape poate folosi straturi (in engleza “layers”) similar cu cele pe care le foloseste orice program de grafica raster – de exemplu Gimp. Vom folosi straturile pentru a organiza diversele sectiuni ale copertei; aceasta optiune in Inkscape este cu atat mai folositoare cu cat putem “incuia” un strat pentru a putea lucra pe un altul fara a ne face griji ca vom afecta elementele grafice din stratul anterior.
Ca si exemplu pentru acest articol vom crea macheta unei coperte de revista cu profil IT, dedicata sistemului de operare Linux, nivel incepator.
Structura copertei de revista
Continutul Principal – va contine imaginea principala, text si un logo grafic.
Titlul revistei – va contine titlul text al revistei, sub-titlul si logo-ul grafic principal.
Partea de sus – va contine numele revistei, data aparitiei si numarul revistei.
Partea de jos (subsol) – va contine adresa de email, website-ul si un cod de bare.
Continutul Secundar – va contine referinte text la alte articole din revista.
Organizarea documentului in Inkscape cu ajutorul straturilor
Caseta de straturi se poate activa folosind scurtatura SHIFT+Ctrl+L sau apeland la meniul principal Layer ->Layers sau folosind pictorgrama dedicata din bara principala.
Fereastra de straturi va arata toate straturile disponibile si starea lor – daca sunt vizibile sau nu, daca sunt inchise modificarii sau nu etc.
Straturile se pot vizualiza si in partea de jos a interfetei Inkscape. Acolo exista o lista in care pot accesa rapid toate straturile disponibile si pot afecta starea lor, folosind “ochiul” si “lacatelul”.
Fiecare strat poate fi dezactivat selectand “ochiul”; astfel ma pot concentra numai pe un anumit strat. Lacatelul de langa “ochi” inchide si deschide stratul, protejandu-l astfel de modificari accidentale.
Sagetile de sub lista cu straturi pot fi folosite pentru a schimba ordinea lor, simbolul de plus si X-ul arata ca putem adauga sau sterge straturi.
Inkscape are implementate si acele “Blend mode” – amestecuri – specifice straturilor din Gimp. Numarul lor este insa mult mai mic.
Ultima optiune din caseta de straturi in Inkscape se refera la opacitate; aceasta se poate folosi pentru a modifica opacitatea diverselor straturi pentru a obtine efecte interesante.
Implementarea machetei
Pentru a crea macheta copertei de revista, voi folosi o serie de forme geometrice, mai precis dreptunghiuri carora le voi aplica diverse culori.
Pasul 1
Voi crea fundalul principal; voi folosi un dreptunghi care va avea aceeasi marime ca si pagina documentului in Inkscape (format A4). Voi color dreptunghiul in negru si voi elimina marginea (engleza “stroke”). Voi numi stratul pe care se afla dreptunghiul – “Fundal-Coperta”.
Pasul 2
Voi crea un alt strat (“BaraSus”) si voi bloca stratul anterior (“Fundal-Coperta”); voi desena un alt dreptunghi, ii voi elimina marginea si il voi colora folosind o culoare de gri (cod hexa) si voi folosi unealta de aliniere pentru a-l plasa in partea de sus a paginii. Acest dreptunghi va reprezenta “partea de sus” a copertei, ce va contine o pictograma, data aparitiei si numarul revistei.
Pasul 3
Voi crea un alt strat; voi bloca stratul anterior (“BaraSus”); voi desena un alt dreptunghi, ii voi elimina marginea si il voi colora folosind culoarea #d64937. Voi folosi din nou unealta de aliniere si voi plasa dreptunghiul care va contine titlul revistei imediat dupa “partea de sus” a copertei.
Aceasta sectiune este importanta pentru ca ea reprezinta elementul central al revistei si trebuie sa atraga atentia potentialilor cumparatori-cititori.
Resurse
Voi folosi urmatoarele fonturi si resurse grafice:
- Fontul Oswald – pentru titlul revistei;
- Fontul Roboto Slab – pentru sub-titlul revistei;
- Logo-ul grafic “Tux” – mascota Linux;
- O captura de ecran a desktop-ului de Linux.
Voi aplica un efect textului “Linux_” folosind efectele predefinite din Inkscape. Meniul principal – Filter ->Shadows and Glows ->Inner Shadow
Rezultatul final este acest efect interesant de “scufundare” a textului “Linux” in fundalul principal al sectiunii de titlu a revistei.
Adaug si mascota Linux – pinguinul Tux – in format SVG. In acest moment puteti sa vedeti ca manipularea documentului in Inkscape va incepe sa fie din ce in ce mai greoaie. Acest lucru se datoreaza pinguinului Tux care contine numeroase elemente vectoriale pe care procesorul sistemului trebuie sa le recalculeze la fiecare modificare a documentului. In functie de puterea sistemului vostru, puteti sesiza sau nu aceste incetiniri. Eu i-am aplicat si un efect de umbra si aceasta a accentuat si mai mult incetinirea ritmului de lucru in Inkscape.
Exista o solutie pentru aceasta. In meniul principal accesati – View ->Display Mode ->No Filters. Aceasta optiune va dezactiva toate efectele si elementele grafice complexe de pe pagina si va elibera procesorul sistemului. Cand sunteti gata cu documentul, puteti reactiva toate aceste elemente grafice folosind aceeasi sectiune a meniului principal dar cu comanda finala Normal.
Folosind acest tip de previzualizare nu veti afecta cu nimic exportul documentului in format PNG sau PDF. Aceasta optiune este utila daca nu detineti un sistem puternic si/sau daca detineti un sistemul puternic dar lucrati cu mult obiecte vectoriale complexe.
O alta optiune care poate ajuta mai ales atunci cand vreau sa mut mai multe obiecte deodata, este optiunea Outline din meniul Display Mode. Rezultatul acestei optiuni il puteti vedea mai jos. Acest mod permite mutarea, redimensionarea rapida a elementelor grafice fara a solicita suplimentar procesorul.
Pasul 4
Voi crea un alt strat – “Articol-Principal”; nu voi crea un dreptunghi pentru a delimita aceasta sectiune. Voi folosi o captura de ecran pentru a ilustra imaginea principala si apoi voi adauga textul articolului principal si logo-ul grafic secundar.
Pasul 5
Voi crea un alt strat pentru partea de jos a copertei – “Subsol”; voi folosi un alt dreptunghi cu aceeasi culoare de gri pe care am folosit-o si pentru partea de sus. Voi adauga text – email, website – si voi folosi una dintre extensiile din Inkscape pentru a genera un cod de bare generic – meniul principal : Extensions -> Render -> Barcode.
[gss-content-box color=”red”]Nota: Aveti grija sa aveti selectat intotdeauna stratul pe care vreti sa lucrati, iar stratul nu trebuie sa fie inchis modificarilor; altfel codul de bare nu va aparea pentru ca Inkscape nu are unde sa il genereze daca straturile sunt blocate modificarii.[/gss-content-box]
Rezultatul final:
Pasul 6
Ultima sectiune a copertei de revista este sectiunea secundara cu alte titluri de articole. Voi folosi fundalul principal ca si punct de referinta si voi folosi text si un dreptunghi modificat pentru a marca separatoarele grafice intre cele 3 subtitluri.
Rezultatul final pentru aceasta sectiune il vedeti mai jos; pentru titlurile articolelor am folosit fontul Oswald.
Ultimul pas
In acest moment coperta in Inkscape este completa. Nu ne mai ramane decat sa folosim functia de export din meniul principal – File -> Export Bitmap – pentru a salva documentul sub format PNG.
[gss-content-box color=”red”]Nota: desi captura de ecran folosita pentru imaginea articolului principal depaseste in Inkscape marginea documentului, exportul final va “taia” imaginea si ea va apara incadrata in limitele documentului final.[/gss-content-box]
Rezultatul final fiind cel de mai jos:
Leave a Reply